Duurzame mini fruitboompjes ?

Gepubliceerd op 15 december 2021 om 21:43

Als kwekerij hebben we meegedaan aan de week van de duurzaamheid, hier werden we voor benaderd trouwens, ik vraag me ondertussen wel af: 'bombarderen we niet te snel onszelf of elk willekeurig bedrijf als duurzaam ?".

Het is soms ook maar net hoe het je uitkomt en zeg nu zelf,  je kunt als biologisch bedrijf toch mooi meeliften op deze trend ?

 

Wij verwerken het "groen afval" van ons hoveniersbedrijf tot mulch of potgrond, dit bestaat hoofdzakelijk uit blad, van klanten, stortkosten zijn erg duur in onze regio 65 tot 70 euro per ton.

Dus ja de keus is dan een stuk minder moeilijk om voor "circulair" te gaan, (al kun je trouwens afvragen moet je wel overal het blad verwijderen?)

De klant wil een blad vrije tuin ook al ben je het daar niet altijd mee eens, ook het afknippen van vaste planten voor de winter is niet zo best, maar ja het oog hè ...........

Eigenlijk zou je de compost weer terug in de tuin moeten brengen, maar in ons geval gaat dit naar de kwekerij, dus helemaal gesloten is het zeker niet.

 

We proberen zoveel mogelijk mee te bewegen met de natuur, maar eerlijk gezegd zetten we de natuur vaak ook naar onze hand, want we willen ook een bestaan (opbouwen)....

Dit blijft voor mij altijd wel een spanningsveld, als ik de grond van de kwekerij bewerk is het bodemleven daar in eerste instantie niet blij mee, maar is dit toch wel noodzakelijk.

Tijdens het rooien van de fruitboompjes moet je toch wel meer dan 20 cm de grond in en verstoor je zo toch wel het een en ander, maar ja ze moeten er toch een keer uit...

 

Het blijft dus meebewegen en er af en toe een beetje tegen de natuur in gaan. 

 Zeker ook geruime tijd  de grond met rust laten, niet te veel berijden of betreden (zeker niet onder erg natte omstandigheden)en de bodem zoveel mogelijk bedekt laten dit kan vaak niet direct na het rooien, dus af en toe kan weer en wind hier wel op inwerken.

 

Wij sproeien zo min mogelijk en al zeker niet met leiding of grondwater, als het al nodig is dan doen we dat het liefst met sloot of opgevangen en "bewerkt" regen water.

Dit scheelt ons namelijk een hoop werk en gesleep met slangen en sproeiers, ook werkt het minder ziekten en schimmels in de hand, dus het past weer mooi in ons "duurzame straatje".

 

Maar soms kan "nood ook wet breken" en ga je toch ook voor je broodwinning als agrarisch ondernemer, maar ik ben er wel achter dat je niet te snel moet willen ingrijpen en een beetje aan de natuur moet teruggeven en dat heeft niets met lui of laksheid te maken...

 

Of toch soms een beetje?.......................

 

 

Gerlof Vinke

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.