Hoezo winterklaar ?
En hebben we nog wel echte winters in Nederland ?
Ik kan me nog goed voor de geest halen dat we dagen lang , in een dikke laag sneeuw in de boomgaard stonden te snoeien, poollaarzen aan transistorradiootje mee, ja snoeien deed je in de winter.
Ook weet ik nog wel dat m'n vader de stamrozen inpakte met stro en plastic zakken en de rozen aanaarde met stalmest en grond.
Toch gaat dat tegenwoordig niet altijd meer op, ook aanplant van de tuin doe je al lang niet meer in het voorjaar(na de vorst).
Sommige mensen harken of blazen alle afgevallen bladeren uit de perken en strooien zakken vol potgrond weer in de border, ook knippen ze alle vaste planten af.
Sommige mensen denken/dachten dat je de hele tuin door moest/moet spitten ik weet eigenlijk niet goed waarom lucht/losse structuur ?
Wij als keurig Nederlands volkje willen graag alles strak en georganiseerd, maar of dat goed is voor het natuurlijk proces in uw tuin ?
Volgens mij is uw tuin het best af als u er niet te veel aan doet voor de winter, en in het voorjaar paas start met harken, knippen schoffelen.
Aanplant van fruitbomen kan trouwens wel prima zolang de grond niet bevroren is ook vaste planten kunnen zolang de grond nog een beetje warm is geplant worden.
Dit geldt ook voor het scheuren van vaste planten en bepaalde mest stoffen kun je het best in het najaar strooien.
De tuinwetten en gebruiken die vroeger golden moeten tegenwoordig wel wat 'bijgesteld' worden, meebewegen met de natuur is ook hier weer het sleutelwoord.
Gerlof Vinke
Reactie plaatsen
Reacties