Fruitbomen enten hoezo ?

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 10:51

Als ik de pitten van een Elstar appel zaai , dan krijg ik mooie Elstar boompjes zou je denken.

Helaas meestal niet, vaak krijg je een heel ander soort boompje terug, dat soms pas na jaren vruchten geeft , die vaak heel anders zijn.

Het hangt er vanaf  met welk stuifmeel de appel is bestoven, ook al is het ras zelf bestuivend dan nog is er grote kans op vreemd stuifmeel.

Maar goed, stel dat er een Elstar gelijkend boompje uit voortkomt dan zou dit boompje een behoorlijke boom kunnen worden, of niet.........

Een door de mensheid ontwikkelde appel (gedomesticeerd) zoals de meeste Malus Domestica soorten kun je moeilijk stekken, als dat wel lukt ,dan krijg je vaak of bomen met enorme groeikracht of soorten die weer heel traag groeien.

De vrucht dracht komt vaak ook pas na jaren, dit is ook het geval bij zaailingen al zijn daar ook weer uitzonderingen bij.

Als je een appelboom te diep plant, groeit hij vaak harder en zit de ent plek (knobbel) onder de grond dan gaat de boom vaak een eigen wortelgestel vormen en kan enorm groot worden.

Het voordeel van enten is ook dat je bij gebruik van een zwak groeiende onderstam, vaak al in het derde soms in het tweede jaar na enting al vruchten hebt.

Wil je een sterker groeiende boom, een hoogstam of halfstam dan kun je ze wel op een zaailing enten, maar deze moet natuurlijk wel geselecteerd worden op groeikracht.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, zo heb ik zelf al heel wat zaailingen doorgekweekt die ik in de plantsoenen vond , maar zelden zat tussen die zogenaamde "scholieren appeltjes" ( klokhuis achteloos weggegooid) een bruikbaar soort.

Een ander voordeel van enten is dat je meer of minder groei krachtige soorten kunt kweken, bijvoorbeeld van twee (alweer) ELSTAR boompjes is de een veel vruchtbaarder en groeit minder hard dan de andere. 

Neem je van de eerste hout dan groeien je boompjes vaak ook rustiger, bij gebruik van een traag groeiende onderstam.

Als kweker wil je ook graag boompjes van dezelfde hoogte/grootte (uniform gewas) dus gebruik je graag hetzelfde ent materiaal.

Dit geldt met name voor appels en peren, natuurlijk zijn er uitzonderingen, ook kun je bepaalde pruimensoorten goed stekken, en perziken kun je goed zaaien , maar niet stekken, appel onderstammen  zoals M26 weer wel.

Je hebt meerdere vormen van enten , copuleren en oculeren worden het meest toegepast.

 

 

Gerlof Vinke

COMPACT FRUIT

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Kike Spahr van der Hoek
3 jaar geleden

Goedenavond,

Ik ben op zoek naar verschillende mini-appelbomen, voor het maken van een soort haag. Op uw site kan ik geen info vinden over de verschillende rassen. Is het mogelijk om hiervan een overzicht te sturen? En ik ben benieuwd naar de gemiddelde prijs per boompje.

Met vriendelijke groet,

Kike Spahr van der Hoek

Gerlof vinke
3 jaar geleden

Hallo Kike,
Eigenlijk houdt een appelboom van een open gestel, de boom moet namelijk snel kunnen opdrogen vroeger zeiden de fruittelers : "je moet de pet er door kunnen gooien"
Een vaste haag zoals bij b.v. een krent kan dus niet.
Wel kun je appel boompjes planten met ongeveer de zelfde groei ritmes type 1, type 2 of type 3.
De onderlinge afstand is wel belangrijk, dus niet te dicht op elkaar.
Red lane en sunligth (zuil) kunnen evt. samen aan de uiteinden kun je evt. wat zwakker groeiende ballerina soorten zetten. ook kun je een combi van beiden maken.
Voorbeeld: je kunt
7 boompjes met onderling 60 cm afstand, met aan de uiteinden 2 x ballerina charlotte .
nummer 2,3,4,5 en 6 kunnen bijvoorbeeld zijn :
2 red lane
3 sunligth
4 flamenco
5 polka
6 weer red lane.

Groet Gerlof Vinke