Afgelopen week waren we bezig met het aanvullen en omzetten van de compost/mest hopen. Toen ik daarmee bezig was zag ik ook een aantal uitgezaaide smeerwortel planten. De bladeren hiervan heb ik afgeknipt en in een tussenlaag aangebracht in de hoop. Smeerwortel (Symphytum Officinales) heeft de eigenschap met haar penwortel mineralen dieper uit de grond te halen, waar uw "gewone'' planten niet bij kunnen komen. Ook zorgt zij ook op een of andere manier voor een heel mooi verteringsproces in de compost hoop. Maar je kunt smeerwortel bladeren ook gebruiken als mulch en dit soms wel 3x per jaar toedienen.
Wel is het goed om ook een aantal planten te laten bloeien, ze zorgt namelijk voor veel bijen, hommels en andere nuttige insecten in uw (moes)tuin of boomgaard. In het laatste geval kunt u om uw fruitbomen een gedeelte aanplanten met o.a. smeerwortel, tijm, Oost-Indische kers, kattenkruid enzovoort. Wilt u niet dat ze overal opkomt in uw bloemborder of plantbed dan kunt u voor de variant BOCKING 14 kiezen. Dit is een variant Symphytum Uplandicum die niet uitzaait ook wel de Russische smeerwortel genaamd, in eerste instantie ontwikkeld als voedergewas voor dieren.
De Ezels op de Boerderij zijn er ook erg gek op, maar Smeerwortelbladeren zijn ook voor de mens eetbaar, bevat veel vitaminen (A, C, E en B1, B2, B3, B5, B6 en zelfs het in planten erg zeldzame B12), mineralen en eiwitten. De bladeren kan je toevoegen aan bijvoorbeeld soep, pesto en kruidenboter. Ook wordt ze verkocht als smeerwortelzalf en is geschikt voor de behandeling van gespannen en pijnlijke spieren, pezen en gewrichten, kwetsuren, verstuikingen, kneuzingen, medische aandoeningen na fracturen, net als voor de behandeling van oedemen, reumatische klachten, blauwe plekken, hematomen, maar ook om aambeien te verlichten. Ook kun je er een prima meststof van maken in de vorm van gier, eventueel samen met brandnetels.
Kortom de smeerwortel mag in geen enkele tuin ontbreken.
Reactie plaatsen
Reacties